wegwerp mondkapje dragen

Hoe hergebruikt u N95, KN95 en andere wegwerpmaskers?

Tijdens de coronapandemie dragen we met zijn allen heel wat mondmaskers en moesten we regelmatig een zelftest kopen. Sinds we weten dat stoffen mondkapjes niet goed beschermen zijn we massaal weer overgestapt op wegwerpmaskers. Het zou fijn zijn als je die op een bepaalde manier ook kunt hergebruiken, maar kan dat eigenlijk wel? Het antwoord op die vraag lees je hier. 

Welke maskers zijn er?

Voordat we de vraag gaan beantwoorden of je N95, KN95 of wegwerpmaskers kunt hergebruiken is het belangrijk om te weten welke maskers er eigenlijk zijn.

  • Stoffen maskers – Dit zijn maskers die vaak gemaakt worden door mensen zelf, maar ze zijn ook te koop in kledingwinkels. Deze stoffen maskers beschermen nauwelijks of niet tegen corona en zijn daarom niet geschikt. 
  • Chirurgische maskers – Chirurgische maskers zijn wegwerpmaskers die bescherming bieden tegen corona. Er zijn verschillende chirurgische maskers met allemaal een andere mate van bescherming. Type I beschermt voor 95% tegen aerosole deeltjes die corona meedragen en zijn daarom alleen geschikt om te dragen in de buitenlucht. 

Type II beschermt voor 98%. Dit is het mondmasker dat door het RIVM wordt aangeraden. Type IIR beschermt ook voor 98% maar beschermt ook tegen vocht. Hierdoor is het mondmasker niet geschikt voor andere mensen dan medisch personeel. 

  • FFP maskers – Deze maskers zijn beschikbaar in de FFP2 en FFP3 variant. Het FFP2 masker beschermt voor 94% en het FFP3 masker voor 99%. Aangeraden wordt het om FFP2 maskers te dragen. 
  • N95 en KN95 maskers – N95 en KN95 maskers zien eruit als FFP maskers en houden 95% aerosole deeltjes tegen. 

Kun je mondmaskers hergebruiken?

Het is begrijpelijk dat je mondmaskers het liefst wil hergebruiken om het milieu te sparen, maar in principe kun je mondmaskers niet hergebruiken. Je kunt een mondmasker eigenlijk maar 8 uur dragen, daarna is het masker te vochtig en niet veilig meer. 

De stoffen mondmaskers kon je eenvoudig in het wasmachine gooien en ze vervolgens opnieuw dragen, helaas zijn de meeste maskers niet dik genoeg. Omdat er geen controle is op de mondkapjes is het niet goed vast te stellen of ze goed beschermen. Wil je toch graag je mondmaskers hergebruiken kies dan voor een stoffen mondmasker met drie lagen. 

Er zijn door de RIVM eerder ook testen gedaan met het reinigen van FFP2 maskers. Uit dit onderzoek bleek dat je dergelijke maskers twee keer kunt steriliseren met waterstofperoxide. Deze methode is echter alleen uit te voeren door mensen die weten waar ze verstand van hebben en is niet geschikt voor thuis. 

Twijfel je of je ondanks het dragen van een mondkapje toch corona hebt opgelopen neem dan geen risico en doe een PCR-test.

Scroll naar top