Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

Hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Om te beginnen maak je een afspraak via het internet. Dat kan gewoon via de website. Eenmaal bij de teststraat spreekt alles voor zich. De test wordt afgenomen door een zorgspecialist. Eerst wordt er een wattenstaafje diep in je neus gestopt. Zo wordt er een monster genomen. Dat monster wordt gebruikt voor een PCR test. Viruscellen die eventueel in het monster aanwezig zijn worden gekopieerd. Daardoor worden de viruscellen zichtbaar. Zo kan men dus zien dat je besmet bent met het virus. De uitslag kun je al binnen 15 minuten krijgen. De test is veilig en betrouwbaar. Bovendien is de test ook goedgekeurd door het RIVM.

Wanneer mag ik me laten testen?

Je mag je laten testen als je symptomen van corona hebt of wilt gaan reizen. Overigens is het bij een commerciële coronatest mogelijk om ook preventief te testen. Zo kiezen veel werkgevers er bijvoorbeeld voor om hun personeel te laten testen. Zo kan bijvoorbeeld op een afdeling binnen het bedrijf corona worden uitgesloten. Ben je benieuwd of jij je kunt laten testen? Dan is het aan te raden om contact op te nemen. Over het algemeen worden er echter maar weinig mensen geweigerd. De testcapaciteit ligt tegenwoordig ook vrij hoog, waardoor er meer tests afgenomen kunnen nemen.

Waar moet ik zijn?

Waar je moet zijn is in het geval van een GGD teststraat al snel duidelijk. Dan zie je namelijk gele borden die je naar de teststraat toe leiden. Toch zijn ook de commerciële teststraten over het algemeen goed vindbaar. Op deze website lees je ook alles over de sneltests. Daardoor wordt het een stuk eenvoudiger om te weten waar jij je kunt laten testen. Je zal in ieder geval nooit ver hoeven te reizen om een test af te kunnen laten nemen. Weet je echt niet waar een locatie ligt? Neem dan contact op met de partij waar je de test af wilt laten nemen.

Wat kost een test?

Een test hoeft niet veel te kosten. Zo is een sneltest al mogelijk vanaf € 65. Vooral als je ondernemer of werkgever bent, is dat helemaal niet zo’n gek idee. Zeker niet als het niet zeker is dat je corona hebt. Mogelijk zou je je werkzaamheden na de test weer kunnen hervatten, dus dan is het fijn om de uitslag snel te hebben. Houd er rekening mee dat je hoe dan ook in quarantaine zal moeten als de test positief is. Ook voor de test moet je overigens in quarantaine. Een test van de GGD kost niets.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Voor de sneltests wordt gebruik gemaakt van een PCR test. Er wordt een wattenstaafje in je neus gestopt. Dat wattenstaafje komt erg diep en de meeste mensen vinden dit niet zo prettig. Toch doet de test geen pijn en bovendien is de test binnen enkele seconden al gedaan. Nadat de test bij je is afgenomen, begint de PCR test eigenlijk pas echt. Als er viruscellen in het afgenomen monster aanwezig zijn, worden deze gekopieerd. Zo zijn de viruscellen een stuk beter te zien. De onderzoekers kunnen hierna dus zien of je wel of niet met het virus besmet bent. Vervolgens zullen ze de uitslag met je delen. Dat gebeurt met een sneltest al binnen 15 minuten.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD coronatest is een zeer betrouwbare test en bovendien ook nog eens gratis. Er zit echter wel een nadeel aan de teststraten van de GGD. Bij de GGD worden de tests minder snel afgenomen. Het kan wel 2 dagen duren voordat de uitslag van een test bekend is. Niet iedereen vindt het prettig om zo lang te moeten wachten. Zou je liever betalen voor een snellere test? Dan kun je een sneltest afnemen. Dan heb je de uitslag al binnen een kwartier. Dat is toch een stuk sneller dan bij de teststraten van de GGD. Het is aan jou of jij dit het geld waar vindt.

COVID Klachten? Corona Sneltest

Heb je symptomen van corona? Dan is het belangrijk dat je je ook echt snel laat testen en direct in quarantaine gaat. Waarschuw in dat geval ook je huisgenoten. Zij moeten net als jij namelijk in quarantaine. Je moet minstens in quarantaine tot de uitslag van de test bekend is. Daarna is het afhankelijk van de uitslag of je in quarantaine moet blijven. Als de test positief is, dan zul je nog langer in quarantaine moeten. Met de corona sneltest heb je in ieder geval snel duidelijkheid. Je kunt dan al binnen 15 minuten na het afnemen van de test weten of je wel of niet met het virus besmet bent.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een test?

Wil jij graag weten hoe je je kunt aanmelden voor een test? Dat is eigenlijk heel eenvoudig! Dit kan op verschillende manieren. Om te beginnen kan er gebeld worden. Dat is ideaal voor mensen die online niet zo thuis zijn. Vooral ouderen bevinden zich in die doelgroep en dat zijn juist de kwetsbare mensen. Het is echter ook gewoon mogelijk om online een afspraak in te plannen. Dat is de snelste manier om je aan te melden voor de test. Het is dan ook aan te raden om voor deze manier te kiezen als je die mogelijkheid hebt.

Scroll naar top