Hoe kan ik voorkomen om corona te krijgen?

Hoe kan ik voorkomen om corona te krijgen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, toch? En dat is ook zeker met het coronavirus het geval. Hier zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat de kans een stuk kleiner is om het virus op te lopen. Toch klachten? doe een corona sneltest.

Houd afstand

Afstand houden is enorm belangrijk als je wilt voorkomen om COVID-19 op te lopen. Hou minimaal één meter afstand. Meer kan altijd. Door genoeg afstand te houden, kan het virus moeilijker van de ene persoon op de andere persoon overspringen.

Draag een mondkapje

Een mondkapje dragen helpt ook bij het tegengaan van de verspreiding van het virus. Door een mondkapje te dragen, heeft het virus minder kans om via de mond overgedragen te worden op iemand anders. Daarnaast heeft het mondkapje als functie dat een virus ook minder makkelijk jouw mond en neus kan binnendringen.

Was je handen vaak en grondig

Het coronavirus kan zich ook op oppervlaktes nestelen. Vervolgens raak jij die oppervlaktes met je handen aan. Dan zit er COVID-19 op je handen. Als jij vervolgens jouw mond, neus of ogen aanraakt, kan het virus jouw lichaam binnentreden. Door vaak en grondig jouw handen te wassen, zorg je ervoor dat je het virus van je handen afspoelt. Op die manier kan je dus niet jezelf besmetten, maar kun je ook niet andermans oppervlaktes ‘vies’ maken.

Raak je gezicht niet aan

Probeer zo min mogelijk je gezicht aan te raken. Want wanneer je dan toch onbewust het virus op je handen meedraagt, kun je alleen ziek worden als het virus ook daadwerkelijk bij jou binnendringt door te wrijven in jouw ogen, te pulken in jouw neus of via jouw mond.

Bedek je mond en neus wanneer je kucht of niest

Soms moet je kuchen of niezen. Dit kan door COVID-19 komen, maar dit kan ook andere redenen hebben. Bedek altijd je gezicht wanneer je moet niezen of kuchen, zodat het virus zich niet in de lucht verspreid op anderen of op andere oppervlaktes. Je kunt in je ellenboog niezen of kuchen, maar ook in een zakdoek.

Blijf thuis

Het virus verspreidt zich doordat mensen contacten hebben met anderen. Door zoveel mogelijk thuis te blijven, zal je zo min mogelijk mensen zien. Dit zorgt ervoor dat het virus minder kans heeft om zich te verplaatsen.

Rook niet

COVID-19 gaat in je longen zitten en verzwakt zo je ademhalingsmogelijkheden. Door niet te roken en andere activiteiten te doen die je longen verzwakken, zorg je ervoor dat je longen sterk blijven. Dit kan je helpen als je toch het virus hebt opgelopen.

Rook niet

Denk je toch dat je corona hebt?

Laat je dan testen op een geschikte locatie. Op veel locaties is testen gratis. Bij de GGD-locaties in Hardenberg kun je je gratis laten testen wanneer je symptomen hebt of wanneer je in contact bent gekomen met iemand die het virus bij zich draagt. Daarnaast zijn er ook andere locaties waar je je kunt laten testen op het virus, dit kost vaak wel geld.

Scroll naar top